Alla kommer dit, även du. Då krävs ett ställningstagande. Jag har provat tanken då och då – att ta fram mitt sedan årtionden gråa hår – men blivit skräckslagen över att kanske förvandlas till någon som anses som gammal, körd. Ändå berömmer jag ständigt andra kvinnor som har grått hår, att de är fantastiskt vackra. Snart är det dock dags. Om några månader – eller troligen några till … Bloggen är min väg att försöka våga hoppa! Följ med, kanske du känner igen dig och behöver förbereda dig, du med! Enkel blir förmodligen inte vägen till det grå, kanske till och med misslyckad, men lustfylld och intressant kan man ju alltid se till att den blir. När jag vågat ta steget, byter bloggen namn till Grå elegans.

23 augusti 2013

Utblick: Hur är det att vara gråhårig i Zambia?

Fredagsfikar gör man över hela världen. Följ med till kaffebordet i Lusaka, Zambia!

Karin Alfredsson är chef på We Effects regionalkontor i Lusaka, Zambia. Läs mer om den viktiga verksamheten här. Dessutom är Karin journalist och författare. Fem deckare har det blivit om läkaren Ellen Elg och kvinnoförtrycket i världen. Den första, 80 grader från Varmvattnet, utspelar sig bland kristna högerspöken just i Zambia - för den fick hon Svenska Deckarakademins debutantpris.

Men nu en helt annan fråga. Vad tycker personalen vid We effects kontor om grått hår? Vi bad Karin fråga dem.
- Vissa tycker att det ser moget och distingerat ut. Andra skulle nog vilja dölja att de blev gråhåriga. Män rakar ofta hela huvudet och då syns ju inget. Men saken är tämligen ointressant: Man ser sällan gråhåriga människor här, hur gamla de än är. De blir inte gråhåriga på samma sätt som vi i Sverige. Det enda som alla är säkra på är att president Robert Mugabe färgar håret.

Bad hair day finns det svenska kvinnor som säger och drar ner en mössa över eländet. I Afrika är fenomenet en hel industri. Följande kåseri om tillvaron på Lusaka-kontoret skrev Karin i Västerbottens-Kuriren för ett tag sedan:

Jag förstod först inte. Många kolleger bytte frisyr som andra byter klänning. På måndagarna dök de upp i helt nya kreationer: flätor över hela huvudet, ljusare slingor i det svarta, små korvar ner mot axlarna ... Blankt slätt hår är populärt, långt eller kort.
När Chipo på kontoret för andra gången gick från att vara nästan snaggad till att visa upp ett bedövande hårsvall började jag äntligen förstå hur det gick till. Det är peruker!
Fast inte alltid. Den som tillbringar ett antal timmar på frisersalongen, och betalar någon hundralapp, kan få en riktig flätfrisyr i önskad längd. Frissan utgår från det egna håret och flätar in konstgjort löshår. En syntetisk flätfrisyr kan hålla 4-5 veckor om man är försiktig, inte tvättar håret och sover med nattmössa. Sedan får man gå tillbaka till frissan och få det hela omgjort. Eller byta till en helt ny uppenbarelse.
Det är roligt, men det kan vara mycket svårt att känna igen en kvinnlig bekant bakifrån. Speciellt på måndagar.

Bloggen hälsar och tackar för denna inblick från andra sidan jordklotet! 
Här kan du läsa om inställningen i Grekland.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar